Даровете на живота

Автор: Халил Джубран
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Кръгозор
Преводач Паулина Мичева
Брой страници 200
Година на издаване 2022
Корици твърди
Език български
Тегло 312 грама
Размери 16x17
ISBN 9789547714663
Баркод 9789547714663
Категории Философска проза, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Луксозното подаръчно издание „Даровете на живота“ е втората от колекцията от четири книги на ИК „Кръгозор“, които дават нов, свеж поглед към думите и мъдростта на Халил Джубран. Поет, художник, философ, той е един от най-необикновените мъдреци на 20. век. Ливанец по произход, Джубран прекарва по-голямата част от живота си в САЩ. Загадъчната му личност – европейски изтънчена и фина, и ориенталски мъдра и проникновена, продължава да вълнува хората по света.В афоризмите, притчите и изящната поезия четем мислите на Джубран и за живота. Било то земен или небесен живот, преходен или вечен, вътрешен или външен живот – за мистичен поет от Близкия изток като него това е една-единна жизнена енергия, насищаща всичко, което можем да видим и да почувстваме, както и това, което само можем да си представим. Той създава различни представи за живота – някъде лесни и разбираеми за съвременните читатели, други – мистични, далечни, загадъчни, но съдържащи древна мъдрост.
В настоящото издание са подбрани както известни фрази на Джубран, така и по-малко познати – за природата и живота, който я изпълва, за сезоните и парадоксите в живота, за живота на душата. За човешкото пътешествие в живота: за самотата, за вечността, за истината, за красотата, за делника и празника. Възприемане­то на светлината и мрака, вътрешното и външното, доброто и злото като допълващи елементи, а не като противоположности, е закодирано в само­то сърце на близкоизточната култура и философия. Вероятно именно това му желание да приеме с отворени обятия всяка една страна на живота е причината за въздействието на Джубран върху всички нас вече толкова дълго време.

Нашата жизнена сила се увеличава, когато внасяме повече красота в живота си, независимо под каква форма. Тогава животът ни тласка някак отвътре, за да създаваме още красота и да я споделяме с другите.

Суета са вярванията и ученията, които правят човечеството нещаст­но, и фалшива е добротата, която води ни към тъга и отчаяние. Тъй като целта на човечеството е да бъде щастливо на тази земя, да тръгне по пътя към блаженството и да проповядва своето евангелие, където и да отиде. Тези, които не виждат царството небесно в този живот, никога не ще го видят и в следващия.

*
Дошли сме в този живот не като изгнаници, дошли сме като невинни Божи създания, за да се научим как да почитаме свещения и вечен дух и как да търсим тайните, скрити в нас самите от красотата на живота.

*
Животът пее в нашите мълчания
и сънува в нашата просъница.
Дори когато сме смазани и унили,
животът е възкачен високо на трона си.
И когато хлипаме,
животът се усмихва към деня,
и дори когато влачим оковите си,
той е свободен.

Ключови думи: Топли като прегръдка, Малки книжки за коледни чорапчета, 21 март - Ден на поезията

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

ХАЛИЛ ДЖУБРАН (1883-1931) е писател и художник от ливански произход, но живял и творил в САЩ. Сравняван е с Ницше и Уилям Блейк, а книгите му са преведени на десетки езици. Поетично-философското му слово, наподобяващо библейското, се разгръща в своеобразни притчи за земното, божественото, космическото и тяхното единение - и проникновението му го издига в модерен пророк на една модерна вяра.