Лидерство. Шест трактата за световната стратегия

Автор: Хенри Кисинджър
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Труд
Преводач Петър Герасимов
Брой страници 492
Година на издаване 2022
Корици твърди
Език български
Тегло 945 грама
Размери 17x21
ISBN 9789543987382
Баркод 9789543987382
Категории История, Книги

Хенри Кисинджър разглежда стратегиите на шест велики фигури от ХХ век и обобщава своята теория за лидерството и дипломацията.
След Втората световна война Конрад Аденауер връща победената и морално фалирала Германия в общността на нациите чрез това, което Кисинджър нарича, „стратегия на смирението“. Шарл дьо Гол поставя Франция до победоносните съюзници и подновява историческото й величие чрез „стратегия на волята“. По време на Студената война Ричард Никсън дава геостратегическо предимство на Съединените щати чрез своята „стратегия на равновесието“. След двадесет и пет години конфликт Ануар Садат донася визия за мир в Близкия изток чрез „стратегия за трансцендентност“. Ли Куан Ю създава мощен и независим Сингапур чрез „стратегия на върховите постижения“. И въпреки че Великобритания е известна като „болния човек на Европа“, когато Маргарет Тачър идва на власт, тя подновява морала и международната позиция на страната си чрез „стратегия на убеждението“.
Във всяко едно от тези изследвания Кисинджър внася историческо възприятие, обществен опит и - тъй като е познавал всяка от темите и е участвал в много от събитията, които описва, - лично познание. Книгата, посветена на лидерството, обогатено с прозрения и преценки, които само Кисинджър може да направи, завършва с разсъжденията му за световния ред и незаменимостта на лидерството днес.
“Великият лидер”, пише Кисинджър, “е резултат от сблъсъка на нематериалното и гъвкавото, от това, което е дадено, и това, което се упражнява. Остава поле за индивидуални усилия – за задълбочаване на историческото разбиране, усъвършенстване на стратегията и подобряване на характера. Философът стоик Епиктет отдавна е написал: “Не можем да избираме нашите външни обстоятелства, но винаги можем да изберем как да реагираме на тях”. Ролята на лидерите е да помагат и да направляват този избор, и да вдъхновяват неговото изпълнение.”
С горчивина може би ще бъде приет послеслова на Кисинджър. Затова защо днес имаме обикновени водачи, но не и велики лидери, личности, които могат да влияят
и да променят световния ред. И все пак, за всеки, който иска да се докосне до харизмата и гения на шестима невероятни държавници, Хенри Кисинджър е обобщил живота и характерите им.

Ключови думи: За учителя с любов, Подари за Никулден, Най-хубавият подарък, Бели и червени, Подбрано от 2022, Книгите под елхата на книжарите от Хеликон

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]