ЦСКА. Няма бъдеще без история (320 въпроса от историята на клуба - куиз книга)

Автор: Ники Александров
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Premium books
Брой страници 216
Година на издаване 2021
Корици меки
Език български
Тегло 278 грама
Размери 13x20
ISBN 9786197529197
Баркод 9786197529197
Категории Футбол, Спорт, Хоби и свободно време, Книги

Темата на книгата е една - единствена – ЦСКА! Всъщност темата е необятна, по нея можеш да произведеш хиляди и хиляди въпроси. В тази поредица от футболни куизове, традиционно се предлагат 300 въпроса. При ЦСКА решихме да е малко по-различно – да направим лека заигравка с 31-кратния шампион и по този начин те да станат 31 х 10 = 310. Малко повече. Дори с едно намигване към бъдещето, което на червените фенове им се иска да е далеч по-близко, включихме и бонус част – 32-ра. Надяваме се, че намекът е повече от ясен. Та така – това са 320 въпроса около историята, развитието, рекордите, постиженията, скандалите, играчите, треньорите, стадиона, европейското участие, любопитните факти – все за ЦСКА. А ако успеете да си припомните тези над седем десетилетия на славния червен отбор, ако сме ви помогнали да научите нещо ново, то вие вече сте някакъв вид милионери. Не с пари, макар че го пожелавам на всеки. А със знание. Което е безценно. И още по-важното – всеки един от вас ще продължи да съхранява традицията и историята, да я пази, да я препредава на приятел, на син, на внук. Традицията ЦСКА!

Кой иска да бъде милионер?

Знаете го това предаване, у нас то дойде под името „Стани богат“. В Англия тръгва в края на миналия век, когато още не използвахме телефоните си, за да проверим бързо отговора на някой въпрос, докато участникът в тв ефира се поти и търка бавно пръсти върху челото си. Днес е лесно, интернет помага, но въпреки развитието на технологиите магията на куизовете, на игрите с въпроси, на загадките остава непреходна. Дори да попаднете на някое старо издание на легендарната игра от соцвреме в България „Минута е много“, пак ще ви бъде интересно, сигурен съм.

Сега имате на разположение много въпроси. И съответните предположения, както и верни отговори. Темата е една-единствена – ЦСКА! Всъщност темата е необятна, по нея можеш да произведеш хиляди и хиляди въпроси. В тази поредица от футболни куизове традиционно се предлагат 300 въпроса. При ЦСКА реших да е малко по-различно – да направим лека заигравка с 31-кратния шампион и по този начин те да станат 31 х 10 = 310. Малко повече. Дори с едно намигване към бъдещето, което на червените фенове им се иска да е далеч по-близко, включихме и бонус част – 32-ра. Надявам се, че намекът е повече от ясен. Та така – това са 320 въпроса около историята, развитието, рекордите, постиженията, скандалите, играчите, треньорите, стадиона, европейското участие, любопитните факти – все на ЦСКА. Идеята ми беше куизът да следва някаква плавна хронология и да обхване максимално голяма част от събитията за изминалите 73 години. И какво се получи в крайна сметка? Не просто един куиз или забавно четиво, а сякаш една наново събрана и пренаписана под любопитен ракурс история на най-титулувания роден футболен гранд. Често, отваряйки някоя историческа книга, авторът започва с въведението, че не претендира за цялост и за пълна достоверност на изложените от него събития, просто предлага някакъв нов прочит на дадена тема. Така е и тук. Макар че достоверност трябва да има, тъй като става дума за конкретни факти – за точно зададени въпроси и за абсолютно верни (проверени допълнително от сигурен източник) отговори. Но в процеса на самата работа открих за първи път интересни неща, случки и събития, които не знаех, за които бях забравил, които дори не можех да повярвам, че са истина. Честен съм – книгата е интересна, завладяваща, може да тренирате собствените си познания за ЦСКА, и най-вече да изпитвате останалите колко знаят. И разбира се, без да проверяват в смартфоните си.

Длъжен съм още веднъж да подчертая какво голямо богатство е ЦСКА. Във всеки един аспект. Десетилетията са отмили спомена за много от черно-белите герои, новото време е безпощадно в налагането на бързи идоли за сметка на старите юнаци. Но ЦСКА е бил съграждан от всеки един играч – от онези със стотици мачове с червената фланелка до онези с по 10 – 15 участия, с един-два гола. ЦСКА е трупал своята история с всяка победа, всяка спечелена точка, всеки гол. Опитал съм се максимално да балансирам нещата, да се припомнят не само знаменитите мигове и паметните мачове, но също така и по-слабо известните моменти, периоди, имена. Би било донякъде и обидно да задавам въпрос на фен на ЦСКА: „Кой е екзекуторът на „Ливърпул“?“. По добре да го попитам: „Кой е вкарал победния гол срещу „Линфийлд“ през 1967 година, който праща ЦСКА на първи полуфинал за КЕШ?“. Ако знае – значи е на „ти“ с историята на клуба, ако сега научи – вече ще знае и ще обогати допълнително своята ерудиция.

Така че спокойно може да си организирате една импровизирана игра с приятели, със съмишленици. Дори с привърженици на други отбори. Защото ЦСКА е огромна част от историята на българския футбол. Улеснението е от наша страна, тъй като не ви се налага да търсите и да съставяте въпрос по въпрос – ето ви 320 накуп. Станете богат със своите познания. Дори за популярния водещ на играта у нас – Ники Кънчев, има въпрос. Ще си го намерите къде е сред страниците на куиза. А ако успеете да си припомните тези над седем десетилетия на славния червен отбор, ако съм ви помогнал да научите нещо ново, то вие вече сте някакъв вид милионери. Не с пари, макар че го пожелавам на всеки. А със знание. Което е безценно. И още по-важното – всеки един от вас ще продължи да съхранява традицията и историята, да я пази, да я препредава на приятел, на син, на внук. Традицията ЦСКА!

Ники Александров

Въпросите в тази книга обхващат събитията до 1 август 2021 година! Бъдете уверени, че се съобразявате с тази дата, когато търсите отговор на част от тези въпроси. Успех!

Ключови думи: Спортни легенди

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]