Мистерията на българските стенописи. Да докоснеш Бога

Автор: Веселина Вачкова; Марияна Шабаркова-Петрова
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 1

Издател Издателство Инле
Брой страници 560
Година на издаване 2014
Корици меки
Език български
Тегло 1762 грама
Размери 21x27
ISBN 9786199028513
Баркод 9786199028513
Категории История и теория на изкуството, Изкуство, Книги

Книгата е пръв по рода си опит за представяне на българските църковни стенописи едновременно в техния оригинален богословски контекст и в широкия сравнителен план на православната и католическата иконография. Избраният подход да се изследват религиозните теми и съответните иконографски интерпретации в логическата им взаимосвързаност предотвратява фрагментарността, която е неизбежна при съсредоточаване върху отделни образи, сцени, празнични цикли, епохи или райони. Сравнителният както диахронен, така и синхронен план позолява максимално ясно да бъде изведено общото в християнското изкуство като цяло, частното за православната иконография (със сфера, включваща рядко засягани традиции като етиопската, сирийската, румънската, грузинската и арменската) и уникалното в някои български решения при изобразяването на определени библейски сюжети. Основният инструмент, чрез който се реализира мащабната географска рамка и обширният времеви хоризонт на изследването, са поместените 1370 илюстрации.

от Инж. Анна Збросская-Люнгснес / дата: 17 авг 2020

На последния Пролетен панаир на книгата в София проведен в края на м. май 2016 закупих две книги на издателство Инле „Мистерията на българските стенописи – Да докоснеш Бога" и „Мистерията на българските стенописи – Свещената история и историята" на авторките В.Вачкова и М.Шабаркова-Петрова и сега искам да споделя мнението си за тях.

Текстът е структуриран тематично в няколко раздела, като последователно се разглеждат библейските текстове и тяхното теологично тълкувание, преминава се към конкретното им представяне в българската и чуждестранна иконопис с обширно разясняване на каноничното им зографисване и символика и завършва с богат снимков материал следващ смислово логиката на предходните глави. Авторките са възприели един почти старинен, църковно-славянски стил на списване, което прави библейските цитати и авторското повествование да се възприемат в единна симбиоза. Увлекателно текстът проследява не само иконографската интерпретация на библията по света, но прави и много препратки към античните цивилизации, търсейки корените на типичните проявления на иконописта на местно ниво. Авторките не се ограничават само до академичното представяне на материала, но изпъстрят текста и с множество любопитни факти за корените на някои български поговорки и изрази, символи и светци в западноевропейската култура, етимология на думите и се стигне до уникалната православна традиция с т.нар. крилати светци.
В заключение искам да кажа, че след приключване на прочита на книгите възкликнах като Вазовия дядо Йоцо: Господи, видох!
Благодаря на авторките за удоволствието от прочита на книгите и респект пред огромния им труд.

Инж. Анна Збросская-Люнгснес

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]