Трансхуманитарната революция

Автор: Люк Фери
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 2

Издател Колибри
Преводач Росица Ташева
Брой страници 248
Година на издаване 2017
Корици меки
Език български
Тегло 246 грама
Размери 13x20
ISBN 9786190200086
Баркод 9786190200086
Категории Философия, Хуманитарни науки, Книги

Трансхуманизмът е движение, чиято цел е да способства за безграничното подобрение на физическите и интелектуалните способности на човека чрез всички средства – генетични, химически, механични, информатични. В крайната си форма той проповядва физическото сливане между човека и бъдещите компютърни мрежи, надарени с изкуствен интелект.

Техномедицината е основана на високите технологии и на широкото прилагане на генното инженерство. Нейната цел е да лекува болните, но и да „подобрява” здравите. Техномедицината е основното средство за осъществяване на трансхуманитарните стремления.

Юберизацията е термин, характеризиращ колаборативната (споделената) икономика (по името на предприятието Юбер). Благодарение на интернет и мобилните му приложения споделеното превозване конкурира дейността на традиционните таксита; практиката на споделеното жилище измества хотела; директният обмен между потребители на вещи и услуги зачерква посредника…

Трансхуманизмът и колаборативната икономика имат една и съща философска основа – стремежът на човека да овладее индивидуалната си съдба. В своето задълбочено и балансирано изследване Люк Фери се опитва да отговори на въпроса: докъде ще ни доведе всичко това – до по-добро или до по-лошо?

от Анна Димова / дата: 14 мар 2018

Великолепна книга! Прекрасен, четивен език, спокойна и обективна аргументация, внимателно разглеждане на всички гледни точки критично, но и непредубедено. Препоръчвам горещо!

от kosara / дата: 07 юни 2017

Харесвам този автор. В предишното му произведение, издадено на български, „Да се научим да живеем“, ми допадна начинът, по който представя историята на философията – ясно, достъпно, разбираемо, но не опростенчески. С интерес ще прочета и тази негова книга, посветена на трансхуманизма, една модерна, актуална и спорна тема, по която на български няма почти нищо писано освен в отделни медии. Любопитно ми е да узная мнението на такъв ерудиран философ за ролята на новите технологии за „усъвършенстване“ на Хомо сапиенс и най-вече позицията му за философските и нравствените измерения на този феномен.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Люк Фери Люк Фери (роден 1951) е изтъкнат френски философ и общественик с международно признат принос в съвре- менната хуманистична философия, автор на над 30 философски труда, преведени в над 25 страни, и изключителен популяризатор.