Други цветове

Автор: Орхан Памук
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 2

Издател Еднорог
Брой страници 456
Година на издаване 2011
Корици меки
Език български
Тегло 364 грама
Размери 20x13
ISBN 9789543650958
Баркод 9789543650958
Категории Романи и повести. Световни, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Орхан Памук за себе си и света в една книга – изповед. В "Други цветове" Нобеловият лауреат застава открито пред своя читател, представяйки в поредица есета и размисли своите възгледи за литературата, за заобикалящия ни свят, за политическите реалии и за държавата на духа. Заемайки достойна писателска и гражданска позиция, авторът говори с обич и меланхолия за отечеството си, за терзанията, измъчващи духа на съвременния човек и за твърдата си вяра в литературата като изцелителка на духа. В един свят на рушащи се ценностни системи и липса на нови Орхан Памук търси истината в творчеството на големите имена в световната литература, във вечните произведения на изкуството, в открития поглед към миналото и настоящето, в почтеността към себе си и околните, в толерантността, взаимното опознаване и разбирането.
Във фрагменти от ежедневието, спомени от детството, картини от света на изкуството и света на обикновения човек, авторът не ни предлага отговори, затова пък задава въпросите, които биха помогнали да ги намерим.

от Ваня Хинкова / дата: 28 сеп 2019

"Животът не притежава смисъл, притежава единствено структура. Всички велики романи се пишат, за да разкрият реалности, които всъщност познавате, ала не сте могли да приемете, защото тъй като на тази тема не е бил написан велик роман."

Орхан Памук, "Други цветове"
(Нобелова награда за литература, 2006)

от Ваня Хинкова / дата: 15 мар 2019

"С годините все повече укрепва вярата ми, че функцията на литературата не е толкова в това да описва света, колкото да "вижда света чрез думите". От момента, в който писателят започне да ползва думите, както се ползват цветовете за създаването на една картина, той преоткрива за себе си колко смайващо и фантастично място е светът и същевременно, разчупвайки езиковите закостенелости, открива собствения си глас. Ето защо, за да погледнеш на света като дете, са необходими лист, писалка и оптимизъм."

Орхан Памук, из сборника с есета "Други цветове"
(превод: Розия Самуилова)

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]


Орхан Памук е увлекателен разказвач и автор на романи, есета, разкази, критически разработки. Точно цялото това многообразие на неговото творчество и литературно израстване е побрано в томчето „Други цветове”.

А то е наистина пъстро - в него Памук събира 75 отделни текста подредени в отделни глави. Тези есета, интервюта и критика разиграват теми за живота (детството, семейството, пътуванията в чужбина), интелектуалните увлечения (любими писатели, книги, картини), политическите пристрастия (демократизъм). Стилът е ясен, достъпно-приканващ към спокойно четене и размисъл. Неговото занятие на професионален писател не го е направило скучен автор. Той е отворен към света, към случващото се, смел в отстояването на своите позиции на хуманист.

Свежи, оригинални и вълнуващи, текстовете на „Други цветове” притежават дълбочина, зрялост и цялост.

Димо Георгиев, Хеликон Шумен

Орхан Памук е роден на 7 юни 1952 г. в Истанбул в семейство с добро обществено положение - баща му е директор на турския клон на IBM. Орхан Памук завършва Робърт колеж, по това време вече средно училище, след което учи архитектура в Истанбулския технически университет. През този период той започва да се занимава основно с писателска дейност. Завършва журналистика в Истанбулския университет през 1977, а от 1985 до 1988 посещава Университета Колумбия в Ню Йорк и Университета на Айова. През 1982 се жени, но през 2001 се развежда.

През 2005 г. две турски професионални асоциации завеждат наказателно дело срещу Орхан Памук заради негови противоречащи на турското законодателство изявления във връзка с Арменския геноцид от 1915-1917 и избиването на 30 000 кюрди от турското правителство. През януари 2006 обвиненията са отхвърлени по процедурни причини.

На 12 октомври 2006 е награден с Нобелова награда за литература.