Втората история на нацизма във Федерална Германия след 1945 година

Автор: Алфред Вал
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Рива
Брой страници 374
Година на издаване 2011
Корици меки
Език български
Тегло 402 грама
Размери 23x15
ISBN 9789543203499
Баркод 9789543203499
Категории Нова и най-нова история, Обща световна история. Справочници, История, Книги

Сред огромната по обем историческа книжнина, посветена на нацизма, трудът на университетския преподавател Алфред Вал се откроява като професионално и модерно написано изследване, което разкрива нови измерения на дълго и подробно проучваната тематика. Авторът насочва вниманието си към съдбата на привържениците на националсоциализма в следвоенна Германия и тяхното реално място в обществото през втората половина на XX век. На основата на конкретен документален материал проф. Вал убедително показва, че вече повече от петдесет години историята на Германия не е само икономическо чудо и изграждане на обществено-политически модел, превърнал се в символ на съвременната европейска демокрация. Има и друг щрих - слабо познат или по-скоро неафиширан. Битуващата представа за непримиримата лустрация спрямо бившите сподвижници на националсоциализма е силно митологизирана и още след 1946 започва постепенно и негласно възстановяване в социалния и икономическия живот на някогашните кадри на нацистката партия. Междувременно не секва дебатът за "миналото, което не отминава" и за нестихващия интерес към фашистките идеи във Федерална Германия и останалите европейски страни. В тези неизвестни подробности от най-новата немска история българският читател неминуемо ще съзре паралели и аналози с измъчения ни собствен двайсетгодишен преход, ще долови общи тенденции и вероятно ще си отговори на някои въпроси, които продължават да вълнуват нашето съзнание.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Книгата на историка Алфред Вал се спира на една проблематика, която сякаш остава встрани от основния интерес към темата „нацизъм”. „Втората  история на нацизма” е историята на това как вече „бившите” партийни функционери и редови симпатизанти се сливат в новата политическа ситуация във Федерална Германия след 1945 г.
Интерес представлява подробно разгледаните планове на Съюзните по „денацификация” продължени от германските власти с променлив успех; законовата база и важните процеси свързани с желанието на новото германско общество да започне „от година нула” и да изгради стабилни демократични устои. Професионално написана книга, която със своята тема и увлекателно изложение ще допадне на всеки изкушен от проблематиката.

Димо Георгиев, Хеликон Шумен