Психотерапия на алкохолизма. Четиво за специалисти и за хора с алкохолен проблем

Автор: Петър Кралев
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 2

Издател Фабер
Брой страници 212
Година на издаване 2008
Корици меки
Език български
Тегло 372 грама
Размери 24x16.5
ISBN 9789547759930
Баркод 9789547759930
Категории Зависимости, Медицина за всеки, Книги

Освен да разгледа най-важната психологическа проблематика около зависимостите, в частност около алкохолизма, целта на тази книга е да запознае читателя и с по-известните в света – предимно в англоезичния свят - психотерапевтични подходи на лечение.
Причината, правеща подобно изследване актуално, е на практика почти нулевата психотерапевтична работа с алкохолици в България, липсата на подготвени специалисти, инструктори и центрове, както и непознаването на основните терапевтични програми, по които се работи в света.
В изследването е разгледана ролята на различни психотерапевтични подходи при алкохолизма. Същността и главните особености от терапевтично естество на обществата за самопомощ „Анонимни алкохолици” и групите за рационално възстановяване (Rational Recovery) на Джек Тримпи; психотерапевтичния модел „Минесота”, по който се работи в Хейзълдън в САЩ и в Полша; рационално-емотивната поведенческа психотерапия на Албърт Елис (RET или REBT) като алтернатива на ония подходи, в основата на които е програмата на „Анонимни алкохолици”, холотропния психотерапевтичен метод като отскоро прилаган подход за достигане на емоционален катарзис и по-лесно преодоляване на периодично проявяващите се кризи и депресии при зависимите, в частност алкохолиците.
В края авторът предлага и собствена, изградена на базата на различни програми, система от насоки за справяне с проблема, до която е достигнал след години работа по алкохолизма – както с хора, така и теоретично. В нея са изложени основните психологични трудности, които очакват един алкохолик, решил да се справи с проблема си, опасностите, които го дебнат, когато вече е поел по пътя на въздържанието, стратегията, която му се налага да следва – ден след ден, седмица след седмица, месец след месец, - за да постигне и задържи своята трезвост, както и редица чисто практически съвети, свързани с живота му, от които би могъл да се възползва, ако пожелае.
Надежда има за всички пострадали, пътища към отрезвяването също има достатъчно много, единственото, което се иска, е желание да се променят нещата и трезва преценка кой подход е най-подходящият, останалото идва постепенно в рамките на няколко месеца или година.

от Искампромяна / дата: 11 фев 2020

Хареса ми, че книгата е с бели листа и черни големи букви, приятна за четене. Също така научих много неща и за себе си като човек с алкохолен проблем. Аз съм стигнал до последната глава, надявам се да ми помогне.

от Марин Цанев / дата: 25 фев 2012

В книгата определено има много интересни моменти. За мен главата за проекта Минесота беше много важна,за първи път откривам толкова сгъстена информация на български.Както и за оралния характер, програмата за изцеляване в края...

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]