Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада/ м.к.

Автор: Ено Рауд
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 4

Издател Дамян Яков
Брой страници 224
Година на издаване 2006
Корици меки
Език български
Тегло 245 грама
Размери 21x16
ISBN 9789545275968
Баркод 9789545275968
Категории Литература за деца и юноши, Книги

За тази приказна повест името на Ено Рауд е записано в Международния почетен списък на Ханс Кристиян Андерсен през 1974 година.


"Веднъж съвсем случайно се срещнаха три чудни човечета - Мъхеста брада, Полуобувка и Маншон. Те бяха толкова дребни на ръст, че когато се събраха при продавачката на сладолед, тя ги взе за някакви джуджета от приказките. Пък и наистина правеха странно впечатление. Мъхеста брада имаше мека брада от мъх, по която растяха чудесни червени, макар и миналогодишни, боровинки. Полуобувка носеше обувки с отрязани носове, та да може да върти накъдето поиска пръстите на краката си. А Маншон бе навлякъл огромен маншон, от който навън стърчаха само върхът на главата и крайчецът на петите му. И ето те вече лижеха сладоледа и любопитно се взираха един в друг.
- Извинете - не се стърпя и пръв се обади Маншон, - може ида греша, но струва ми се, че има нещо много общо между нас.
- Ами сигурно, защото и тримата сме си едни и същи смелчаци - съгласи се Полуобувка.
Мъхеста брада откъсна от брадата си няколко боровинки и ги подаде на новите си познати.
- На сладоледа му отива киселичко - добави той.
- Ако нямате нищо против, нека пак да се съберем, а? - предложи Маншон. - Ще си сварим какао и ще си побъбрим.
- Чудесно! - Възкликна Полуобувка. - И аз бих Ви поканил, но си нямам дом. От дете се скитам по света.
- Като мене - промълви Мъхеста брада.
- Какво съвпадение! - ахна Маншон. - И при мен работата е горе-долу така. Май ние и тримата сме родени пътешественици.
Той хвърли книжката от сладоледа в кошчето за смет и вдигна ципа на маншона си, който бе тъй направен, че да се отваря и затваря с цип. Като изядоха сладоледа, Полуобувка попита:
- Не смятате ли, че трябва да се сдружим? Да се пътешества в компания е много по-весело..."

Ключови думи: Литература за 3 клас, Задължителна учебна литература, Да събудим коледния дух, Промо -10%, ТОП 201 на десетилетието, Детски романи, За лятно четене

от --- / дата: 21 дек 2019

Една от най-любимите ми детски книги. Сега я препрочитам на децата си. Обаче предишното издание беше с рисунки на Едгар Валтер, а това е с някакви грозни мацаници!

от Даниела Костова / дата: 28 окт 2018

Чудна книжка! Имах я като дете. Имах и тримата герои във вид на кукли. Съжалявам, че новото издание не е с оригиналните картинки :(((

от Бънка цонева / дата: 23 яну 2012

тъпа история.по по по по тъпа от нея не съм чувала от нея.по добре писателя бе написал преразказ от колкото това.може да съм на 15 години но все пак съм по умна от вас.

от лили / дата: 14 яну 2009

Вече съм на 31 години , но още помня тези чудни човечета.Когато бях на 8-9 години си купих първата част на книгата.Бях толкова впечатлена , че непрекъснато сънувах втора част и ходех в книжарницата да я търся.И след две-три години леля ми подари на сестра ми тази толкова дългоочаквана книга.Прочетете я мили деца , а и вие попорастнали малчугани.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Ако Библията е задължителна книга за всички вярващи християни, Коранът за мюсюлманите, а Талмудът за евреите, то пък “Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада” е задължителна за всички деца, без значение каква религия изповядват техните родители. Защото приказният свят на Ено Рауд гарантира едно изключително забавно пътешествие в света на необикновеното.

Три  странни човечета се срещат и животът им се променя,  Те откриват приятелството и поемат заедно на пътешествие. Маншон - гордият собственик на червен минибус, Полуобувка, дълбоко привързан към дървена мишка на колелца - доскорошен единствен негов другар, и Мъхеста брада, който добре познава и уважава природата, тъй като в дългата му брада успешно съжителстват растения и малки животинки. Те вече имат една заветна цел - да открият изгубения котарак на една мила старица, но препятствията, които ще срещнат и изпитанията, през които ще преминат, ще им помогнат да разберат по-добре другите, природата и нейните закони. Това се отнася и за вас. Приятно четене!

Елена Бръмбарова - Хеликон Пловдив